årets sista middag på hemmaplan

Dan före årets sista dag bjuds det på en fräsh apelsin- och fänkålsallad toppad med honungsglacerad mandel!


1. Rosta 50 g mandel i en torr panna. Lägg åt sidan.
2.Fräs ca 50 g smör, När det fräser o bubblar tillsätt lite mindre än en halv deciliter honung samt nötterna och låt sjuda tills det blir lagom segt. Häll över på ett oljat bakplåtspapper.
3. Skala ca 5 apelsiner och klyfta.
4. Strimla fänkål.
5. Lägg över oliver samt fetaost och toppa med lagom stora bitar av mandeln.
Till detta blev det rotfrukter i ugn o quornfilé.

Nyårsmiddagen kommer bestå av toast med kungskrabba samt hummer, marulk med persiljerot puré och ännu okänd efterrätt som jag inte står för.

Min första marmelad

Julmarmelad
Färska apelsiner, syltsocker, vatten. Kryddad med lite nejlika, ytterst lite ingefära samt kardemumma.


Vintrig utflyktslunch

Jag gillar krämiga soppor. Så mitt standard recept är alltid: koka, mixa, blanda i creme fraiche - klart!
Så även i morse när det var utflyktsdags. Och nöden har ingen lag, så ibland får man fuska. Jag gjorde matiga muffins på färdigmix-påse från carlshamn. Sen var det bara att ge sig ut på snöutflykt!


Kryddig paprika- och potatissoppa

3 potatiser
2 röda paprikor
1 gul lök
Lagom mkt Mangold (frivlilligt)
1 buljongtärning
8 dl vatten
1 burk Creme fraiche
Cayennepeppar
Stark paprikakrydda
Gurkmeja

Gör så här:
1. Hacka grönsakerna i små bitar.
2. Fräs dem i lite olja
3. Häll på vatten och buljongtärningen och låt koka ca 15 min tills grönsakerna är mjuka.
4. Mixa soppan slät (eller med några småbitar kvar - det är gott)
5. Tillsätt creme fraichen och koka upp.
6. Krydda efter smak. Använd gurkmejan för att framhäva den fina gula färgen.







Ett ganska gott misstag

Ibland så vill man testa en liten och god idé man har!
Man sätter igång full av inspiration och hoppas att det ska bli magiskt. Förvånansvärt ofta blir det också alldeles ljuvligt och nästan jämnt blir det i alla fall ätbart.
Men ibland så blir det faktiskt inte alls bra, till och med helt misslyckat.....Tårarna sprutar och magen kurrar tom.

Så blev det flera gånger innan den här rätten blev till, men jag visste att den hade potential, så jag gav det en sista chans.

För vad kan egentligen bli fel med grönsaker, soja, fisksås och ingefära?




Det blev ljuvligt! Även om bilden inte gör den rättvisa alls!

Recept


Lagom mycket rotfrukter, grönsaker och lök
(jag hade morötter, purjolök och persiljerot, men hade haft i lite kål om den inte försvunnit i tidigare försök...)
Fisksås
Färsk ingefära
Vitlök
Japansk soja
Färsk koriander
Torsk eller annan vit fisk.

Skär grönsakerna i tunna stavar och blanda dem i en form tillsammans med riven färsk ingefära, japansk soja, fisksås, pressad vitlök och koriander. Lägg fisken ovanpå, marinera den gärna innan i samma sak som är i grönsakerna om du hinner, och in i ugnen tills fisken är klar.
Till det här blev det ugnsbakade potatisskivor, men jag tror kanske ris eller nudlar till blir ännu bättre!

Jag tror en av hemligheterna är denna!


/C

hyllning till kolhydraterna - pasta med valnöt o spenat

Midvinter, en tung vecka, träning och så äntligen fredag. Kolhydratsuget var stort och jag ville slänga ihop nåt snabbt.



Fylld pasta med valnötter och spenat.
1. Koka den färska fyllda pastan (Rana är bäst, men kostar lite mer!)
2. Hacka o fräs  en klyfta vitlök, en rödlök och en röd chilli
3. Häll på ca 2 dl vin och låt sjuda.
4. När pastan är klar, blanda innehållet och addera färsk spenat, hackade valnötter samt mkt parmesan!
Njut med det resterande vinet!

FREDAG!

Crème Ninon och dagens middag


Jag hittade den sista soppan i kylen och det blev en fin förrätt idag!
Receptet finns i den gamla trotjänaren 'Hemmets Kokbok' och den beskrivs som exklusive!

Skummande ärtpuré - Crème Ninon

1 liten bit purjolök
½ liten morot
600 g frysta ärter
5-6 dl buljong, lantbuljong är alltid godast!
2 krm basilika eller kyndel
salt och vitpeppar
1 dl vispgrädde
ca 2 dl torr champagne eller mousserande vitt vin

Koka grönsakerna i buljongen med kryddor i ca 15 min. Sila och spar buljongen och passera grönsakerna med mixer eller stavmixer, men även sil funkar om man vill ha en riktig utmaning.....
Koka upp purén med lagom mycket buljong, soppan ska vara ganska tjock, och krydda efter smak.
När det är dax för servering är det bara att vispa grädden och vända i den försiktigt i soppan så den blir vit strimmig. Precis vid servering är bara att hälla i champagnen och röra försiktigt!

Danskt rågbröd med makrill


Dagens middag fortsatte inte lika exklusivt om än väldigt gott! Lådan från Årstiderna kom idag och innehåll bifftomater så det receptet ska testas. Den innehöll även det ljuvliga rågbrödet från Emmerys, och vad passar bättre efter soppan med en god smörgås med makrill?

/C


Färsfyllda bifftomater med sötpotatis

Tack vare Årstiderna kunde vi slänga ihop en helt fantastisk middag med det vi hade hemma!



Färsfyllda bifftomater med sötpotatis
För två personer

Två bifftomater
ca 100 gram soyafärs
1 charlottenlök
ett par champinjoner
Några blad mangold
soya
vitlök
salt
peppar
matyoghurt
Sötpotatis
avokado

Gör så här:

1. Klyfta sötpotatisen och sätt in i ungen, 225 grader.
2. Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem.
3. Hacka mangold och förväll genom att koka i ett par minuter tillsammans med salt.
4. Finhacka svamp och fräs i lite olja o vitlök. Tillsätt färsen. Krydda efter tycke och smak. Jag använde Forest blend och soya! Tillsätt mangolden.
5. klicka i ca en till två msk matyoghurt och o låt koka ihop.
6. Häll i röran i tomaterna och strö över riven ost.
7. Gratinera i ugnen tills osten smält o fått fin färg.

Tips! Använd tomaternas innehåll till en salsa med lite charlottenlök och avokado! Servera med sötpotatiserna!


den utlovade brasilanska fiskgrytan...

...hittade jag på tasteline - helt fantastiskt god!


Mat o julpynt dominerar!

Gröna pajer

Dessa recept kommer från: Allt om det goda - Pajer.

Se bilder i tidigare inlägg.

 

Pajdeg (för båda pajerna):

4 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 burk lättkesella

1 dl flytande smör

En nypa salt

 

Grönsakspaj med quorn (Fyllning)

2 charlottenlökar

1 vitlöksklyfta

olivolja till stekning

200 gram quornfärs< /p>

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 burk passerade tomater

1 msk konc grönsaksbuljong (en buljongtärning går också bra)

2 mask finhackade färska örter

1/2 squash

1/2 röd paprika

100 gram champinjoner

100 gram sockerärtor

250 gram broccoli

1 dl riven lagrad ost

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader

1. Gör i ordning pajdegen, låt kyla 30 min i kylskåp innan du trycker ut den i en form. Nagga botten och förgrädda i ca 10 min.

2. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i olja. Blanda sedan in quornfärsen och tillsättt passerade tomater, kryddor och fond eller buljong. Låt sjuda i ca 10 min. En nypa socker kan göra tomaterna mildare.

3. Ansa och skär grönsakerna i bitar och fräs dessa i olja ca 3 min.

4. Fyll sedan pajen med färsröra och sedan grönsaker. Strö över osten.

5. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 min, tills osten har fått färg.

 

 

Sesampaj med getost och grönsaker

Till pajdegen behövs även sesamfrön

 

150 gram chevré

2 ägg

2 dl lätt creme fraiche

2 krm salt

2 krm svartpeppar

1 squash1 msk olivolja

1 röd paprika

1 ask körsbärstomater

1 tsk flingsalt

100 gram sockerärtor

 

Gör så här:

1. Gör i ordning pajdegen, låt kyla 30 min i kylskåp innan du trycker ut den i en form. Nagga botten och tryck in sesamfrön i kanterna. Förgrädda i ca 10 min.

2.Mixa chevre, äg och lätt creme fraiche med stavmixer, krydda med salt och peppar.

3. Skär squashen i bitar och stek i olja tills de fått fin färg. Kärna ur papriken och skär i bitar, samt dela körsbärstomaterna i två delar.

4. Häll i getostfyllningen i pajskalet. Lägg i squash, paprika och körsbärstomater. Strö över salt.

5. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 minuter. Snoppa sockerärtorna och skär dem i tunna strimlor.  Strö sockerärtorna över den färdiga pajen.

 

Avnjut pajerna med en god sallad!


Härlig lördagsmiddag i juletid

Kvällen bjöd på exklusiv creme Ninon, pajer samt glögg och pepparkakor som sig bör i juletid!
Recept i senare inlägg!

En utsökt Creme Ninon, exklusiv med bubbel i.
Sesampaj med getost och grönsaker och grönsakspaj med quorn tillsammans med en sallad toppad med granatäpple.
Pepparkakor med stilton och lussebullar

Sneak preview

Ikväll har vi bloggkick-off med knytkalas i Skarpnäck! Här är ett smakprov på ett av mina två bidrag. En matig paj med quorn och grillade grönsaker. Den andra, med grönsaker samt chevreröra,  står i ugnen o gonar sig...
Snart är vi i gång- med recept och allt!

UNDER CONSTRUCTION








Det sägs att den som väntar på nåt gott aldrig väntar för länge. Och om det är på något område detta stämmer in på, så är det väl på mat! Här kommer det finnas massa goda mattips, främst fisk och vegetariskt men även ett och annat matbröd eller bakverk kan få lite utrymme.  Den gemensamma nämnaren är snabbt, lätt och smarrigt! Exempel på frestelser som avnjutits o borde få utrymme här är kikärtsbiffar med mangorajta samt brasilansk fiskgryta.

Vi hittar våra recept lite här och var och trollar fram egna med lite fantasi och det som finns hemma. Det bästa är att vi lagar ganska olika mat på olika håll, så recepten kan flöda och förhoppningsvis har vi inte idétorka samtidigt!

Väl mött - kom snart igen!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0