årets sista middag på hemmaplan

Min första marmelad

Vintrig utflyktslunch


Ett ganska gott misstag
Man sätter igång full av inspiration och hoppas att det ska bli magiskt. Förvånansvärt ofta blir det också alldeles ljuvligt och nästan jämnt blir det i alla fall ätbart.
Men ibland så blir det faktiskt inte alls bra, till och med helt misslyckat.....Tårarna sprutar och magen kurrar tom.
Så blev det flera gånger innan den här rätten blev till, men jag visste att den hade potential, så jag gav det en sista chans.
För vad kan egentligen bli fel med grönsaker, soja, fisksås och ingefära?

Recept
Lagom mycket rotfrukter, grönsaker och lök
(jag hade morötter, purjolök och persiljerot, men hade haft i lite kål om den inte försvunnit i tidigare försök...)
Fisksås
Färsk ingefära
Vitlök
Japansk soja
Färsk koriander
Torsk eller annan vit fisk.
Skär grönsakerna i tunna stavar och blanda dem i en form tillsammans med riven färsk ingefära, japansk soja, fisksås, pressad vitlök och koriander. Lägg fisken ovanpå, marinera den gärna innan i samma sak som är i grönsakerna om du hinner, och in i ugnen tills fisken är klar.
Till det här blev det ugnsbakade potatisskivor, men jag tror kanske ris eller nudlar till blir ännu bättre!
hyllning till kolhydraterna - pasta med valnöt o spenat
Crème Ninon och dagens middag

Jag hittade den sista soppan i kylen och det blev en fin förrätt idag!
Receptet finns i den gamla trotjänaren 'Hemmets Kokbok' och den beskrivs som exklusive!
Skummande ärtpuré - Crème Ninon
1 liten bit purjolök
½ liten morot
600 g frysta ärter
5-6 dl buljong, lantbuljong är alltid godast!
2 krm basilika eller kyndel
salt och vitpeppar
1 dl vispgrädde
ca 2 dl torr champagne eller mousserande vitt vin
Koka grönsakerna i buljongen med kryddor i ca 15 min. Sila och spar buljongen och passera grönsakerna med mixer eller stavmixer, men även sil funkar om man vill ha en riktig utmaning.....
Koka upp purén med lagom mycket buljong, soppan ska vara ganska tjock, och krydda efter smak.
När det är dax för servering är det bara att vispa grädden och vända i den försiktigt i soppan så den blir vit strimmig. Precis vid servering är bara att hälla i champagnen och röra försiktigt!
Dagens middag fortsatte inte lika exklusivt om än väldigt gott! Lådan från Årstiderna kom idag och innehåll bifftomater så det receptet ska testas. Den innehöll även det ljuvliga rågbrödet från Emmerys, och vad passar bättre efter soppan med en god smörgås med makrill?
/C
Färsfyllda bifftomater med sötpotatis

Färsfyllda bifftomater med sötpotatis
För två personer
Två bifftomater
ca 100 gram soyafärs
1 charlottenlök
ett par champinjoner
Några blad mangold
soya
vitlök
salt
peppar
matyoghurt
Sötpotatis
avokado
Gör så här:
1. Klyfta sötpotatisen och sätt in i ungen, 225 grader.
2. Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem.
3. Hacka mangold och förväll genom att koka i ett par minuter tillsammans med salt.
4. Finhacka svamp och fräs i lite olja o vitlök. Tillsätt färsen. Krydda efter tycke och smak. Jag använde Forest blend och soya! Tillsätt mangolden.
5. klicka i ca en till två msk matyoghurt och o låt koka ihop.
6. Häll i röran i tomaterna och strö över riven ost.
7. Gratinera i ugnen tills osten smält o fått fin färg.
Tips! Använd tomaternas innehåll till en salsa med lite charlottenlök och avokado! Servera med sötpotatiserna!
den utlovade brasilanska fiskgrytan...
Gröna pajer
Dessa recept kommer från: Allt om det goda - Pajer.
Se bilder i tidigare inlägg.
Pajdeg (för båda pajerna):
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 burk lättkesella
1 dl flytande smör
En nypa salt
Grönsakspaj med quorn (Fyllning)
2 charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
olivolja till stekning
200 gram quornfärs< /p>
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk passerade tomater
1 msk konc grönsaksbuljong (en buljongtärning går också bra)
2 mask finhackade färska örter
1/2 squash
1/2 röd paprika
100 gram champinjoner
100 gram sockerärtor
250 gram broccoli
1 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
1. Gör i ordning pajdegen, låt kyla 30 min i kylskåp innan du trycker ut den i en form. Nagga botten och förgrädda i ca 10 min.
2. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i olja. Blanda sedan in quornfärsen och tillsättt passerade tomater, kryddor och fond eller buljong. Låt sjuda i ca 10 min. En nypa socker kan göra tomaterna mildare.
3. Ansa och skär grönsakerna i bitar och fräs dessa i olja ca 3 min.
4. Fyll sedan pajen med färsröra och sedan grönsaker. Strö över osten.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 min, tills osten har fått färg.
Sesampaj med getost och grönsaker
Till pajdegen behövs även sesamfrön
150 gram chevré
2 ägg
2 dl lätt creme fraiche
2 krm salt
2 krm svartpeppar
1 squash1 msk olivolja
1 röd paprika
1 ask körsbärstomater
1 tsk flingsalt
100 gram sockerärtor
Gör så här:
1. Gör i ordning pajdegen, låt kyla 30 min i kylskåp innan du trycker ut den i en form. Nagga botten och tryck in sesamfrön i kanterna. Förgrädda i ca 10 min.
2.Mixa chevre, äg och lätt creme fraiche med stavmixer, krydda med salt och peppar.
3. Skär squashen i bitar och stek i olja tills de fått fin färg. Kärna ur papriken och skär i bitar, samt dela körsbärstomaterna i två delar.
4. Häll i getostfyllningen i pajskalet. Lägg i squash, paprika och körsbärstomater. Strö över salt.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 minuter. Snoppa sockerärtorna och skär dem i tunna strimlor. Strö sockerärtorna över den färdiga pajen.
Avnjut pajerna med en god sallad!
Härlig lördagsmiddag i juletid



Sneak preview

UNDER CONSTRUCTION

Det sägs att den som väntar på nåt gott aldrig väntar för länge. Och om det är på något område detta stämmer in på, så är det väl på mat! Här kommer det finnas massa goda mattips, främst fisk och vegetariskt men även ett och annat matbröd eller bakverk kan få lite utrymme. Den gemensamma nämnaren är snabbt, lätt och smarrigt! Exempel på frestelser som avnjutits o borde få utrymme här är kikärtsbiffar med mangorajta samt brasilansk fiskgryta.
Vi hittar våra recept lite här och var och trollar fram egna med lite fantasi och det som finns hemma. Det bästa är att vi lagar ganska olika mat på olika håll, så recepten kan flöda och förhoppningsvis har vi inte idétorka samtidigt!
Väl mött - kom snart igen!