Gröna pajer
Dessa recept kommer från: Allt om det goda - Pajer.
Se bilder i tidigare inlägg.
Pajdeg (för båda pajerna):
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 burk lättkesella
1 dl flytande smör
En nypa salt
Grönsakspaj med quorn (Fyllning)
2 charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
olivolja till stekning
200 gram quornfärs< /p>
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk passerade tomater
1 msk konc grönsaksbuljong (en buljongtärning går också bra)
2 mask finhackade färska örter
1/2 squash
1/2 röd paprika
100 gram champinjoner
100 gram sockerärtor
250 gram broccoli
1 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
1. Gör i ordning pajdegen, låt kyla 30 min i kylskåp innan du trycker ut den i en form. Nagga botten och förgrädda i ca 10 min.
2. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i olja. Blanda sedan in quornfärsen och tillsättt passerade tomater, kryddor och fond eller buljong. Låt sjuda i ca 10 min. En nypa socker kan göra tomaterna mildare.
3. Ansa och skär grönsakerna i bitar och fräs dessa i olja ca 3 min.
4. Fyll sedan pajen med färsröra och sedan grönsaker. Strö över osten.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 min, tills osten har fått färg.
Sesampaj med getost och grönsaker
Till pajdegen behövs även sesamfrön
150 gram chevré
2 ägg
2 dl lätt creme fraiche
2 krm salt
2 krm svartpeppar
1 squash1 msk olivolja
1 röd paprika
1 ask körsbärstomater
1 tsk flingsalt
100 gram sockerärtor
Gör så här:
1. Gör i ordning pajdegen, låt kyla 30 min i kylskåp innan du trycker ut den i en form. Nagga botten och tryck in sesamfrön i kanterna. Förgrädda i ca 10 min.
2.Mixa chevre, äg och lätt creme fraiche med stavmixer, krydda med salt och peppar.
3. Skär squashen i bitar och stek i olja tills de fått fin färg. Kärna ur papriken och skär i bitar, samt dela körsbärstomaterna i två delar.
4. Häll i getostfyllningen i pajskalet. Lägg i squash, paprika och körsbärstomater. Strö över salt.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 minuter. Snoppa sockerärtorna och skär dem i tunna strimlor. Strö sockerärtorna över den färdiga pajen.
Avnjut pajerna med en god sallad!
Men hur gör man Creme Ninon då? Med bubbel?