Sallad!

Igår testades Bromma Blocks, efter många kilometer sportaffär var det äntligen dags för lunch!

 

Räksallad brukar vara riktigt smaskigt, man kan drömma sig bort till en härligt varm sommardag och ett svalt glas vin. Drömmarna började dock sina i takt med blodsockret ju längre tiden gick. När salladen väl dök upp efter en halvtimme utan både den utlovade avokadon och äggen, men fylld av rödlök nog för ett helt kompani, ville jag nästan kasta mig på golvet som barnet i sportaffären hade gjort.

 

Men istället för att svära och muttra och bli alltför bitter över sakernas tillstånd och den råa rödlökens förbannelse valde jag att hämnas. Hämnas genom att bevisa att det minsann går att laga en riktigt smaskig sallad utan varken rå rödlök, trött färdigskuren kall sallad och dessutom utan att bli rånad!

Dagens drunch, eller vad man nu kan kalla en tidig middag/lunch blev en matig och väldigt vacker sallad! Till den serverades Åsas goda flatbröd och en smaskig hummusvariant.

Rostad blomkål och rostade tomater
Dela tomaterna på mitten och strö över salt och lite socker och rosta i ugnen i 1 timme på 200 grader.
Dela sedan blomkålen i mindre buketter. Lägg dem i en ugnssäker form med olivolja salt och peppar och ställ in den tillsammans med tomaterna efter en halvtimme och ha kvar dem tiden ut.

Rostad quinoa med Dijonvinägrett
Rosta qunioan i en torr stekpanna, ett väldigt enkelt sätt att få qunioan att bli ljuvligt nötig.
Koka den sen som vanligt, gärna med lite lantbuljong. När det är klart är det bara att göra en god Dijonvinägrett att slå över medan den svalnar.

Stekt rosmarinsquash

Fräs en krossad vitlöksklyfta med några kvistar rosmarin. Stek squashskivorna och låt dem sedan rinna av på ett papper.

Drunch-hummus
Rosta ett par matskedar sesamfrön under tiden kikärtorna värms/tinas i micron. Mixa kikärterna, sesamfröna med en vitlöksklyfta, lite persilja, olja salt och peppar. Krydda med lite limesaft.

Salladen
Sallad, det kan man faktiskt göra hur som, idag fanns det sallad och spenat i kylen så det fick bli sallad. Tillsammans med avokado och röd paprika blev det riktigt både fint och gott.

Så var det det här med rödlöken.... Jag hatar rå rödlök, det är en styggelse! Men om man tar den skivade råa rödlöken och slår över lite vitvinsvinäger och ställer in i kylen blir den alldeles ljuvlig, vacker och hållbar!


/C


ett fat av sol






Jag har nio dagar kvar till semester i solen och är tröttare än någonsin. Denna helg har jag isolerat mig i hemmets kokong och för att ladda har jag tagit solen hem till mig.

Nu är det säsong för exotiska frukter. Jag köpte en hel annanas för 15 kronor och en mango för 10 kronor, till det blev det även apelsin och banan. Kvalitén på frukterna var toppen och nu väntar ett gudomligt fruktfat -gult som solen. Jag hoppas att det ska ge mig både sjäslig o kroppslig energi för att klara veckan.



Lax- och krabbkakor med thaitouch

 

Kvällens middagsidé kommer från icas buffé. Jättegott! Bör testas!

Ingredienser

  • 500 g skinn- och benfri laxfilé
  • 2 salladslökar
  • 1 röd chilifrukt (t.ex spansk peppar)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 burk krabbkött (170 g)
  • 1/2 grovskuren koriander
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2 msk sesamfrön
  • 300 g vitkål
  • 1 liten fänkål
  • 2 msk vit balsamvinäger

1. Skär laxen i grova bitar. Skär salladslöken i tunna strimlor. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
2. Lägg laxen i en matberedare tillsammans med vispgrädde, ägg och 1 tsk salt. Mixa hastigt till en jämn smet. Lägg över i en skål.
3. Häll av krabban, krama ut det sista av vätskan. Tillsätt krabbkött, chili, salladslök, koriander och sweet chilisås till den mixade laxen. Blanda allt väl.
4. Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna så att de får lite färg.
5. Ansa vitkål och fänkål. Skär dem i så tunna strimlor som möjligt. Blanda i en stor skål med 3 msk olja, balsamvinäger och rostade sesamfrön. Krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar.
6. Stek 2–3 msk stora klickar av smeten i olja i en stekpanna. Platta ut och forma till dem under stekningen med en sked. Stek 2–3 minuter på varje sida. Stek i omgångar och torka ur pannan med hushållspapper mellan stekningarna.
7. Servera med vitkålssallad, sweet chilisås, limeklyftor och gärna ris eller nudlar. Garnera ev med gräslök och extra sesamfrön.


rödbetsbiffar, risotto och flatbröd med squash

Lördagskvällar är som gjorda för att testa ny god mat. Ikväll ville vi hitta något nytt med rödbetor, i och med att vi hade en hel drös hemma. Resultatet blev två sorters biffar - väldigt fräscha!



Rödbetsbiffar
200 gram rödbetor
300 gram morötter
1 avokado
2 tsk dijonsenap
2 tsk kapris
1 dl pinjenötter
2 msk citronsaft
flingsalt
Riv rödbetor och morötter och rör ned övriga ingredienser och forma till biffar. Vi testade två varianter. Råa, då hade vi även i avokado.
Dom andra stekte vi, men de höll inte ihop så bra. Resultate i smak var bra på båda. Jag kan verkligen tänka mig att de råa/kalla kommer vara supergoda en varm sommarkväll! Mycket fräscha!


Flatbröd med squash
25 gram jäst
2 msk olja
1 tsk salt
6 dl vetemjöl special
2, 5 dl vatten
0,5 squash
flingsalt
Rör ned jästen i 37gradigt vatten, olja och salt. Tillsätt mjölet och knåda. Jäs degen i 30 minuter. Kavla ut till tunna bröd och ha på squash, lägg dom gärna omlott. Strö över flingsalt o pensla med olja. Grädda i mitten av ungen, ca 225 grader i tolv minuter. Jag råkade ha mjöl med fullkorn i, vilket inte blev lika gott som utan. Dessa passar utmärkt som lite tilltugg till rödvin, men även till mat!


Risotton är gjord med squash och spenat efter sedvanligt recept!


Syltad rödlök

Ligger det lite rödlök och skräpar i grönsakslådan?
Eller verkar maten du ska servera lite blek och smaklös?

Gör lite syltad rödlök!




Det är enkelt och vansinnigt gott, allt du behöver är
Rödlök
Smör
Socker
Äppelcidervinäger/vinäger
Salt och peppar

Jag fräste rödlöken mjuk i smör, ganska länge och på låg värme. Tillsätt socker, vinäger, salt och peppar och låt puttra i 20 min.
För ett mer exakt recept rekommenderas Lisa Förare Winbladh!

Auberginrulladerna

Ibland får man nån form av ryck i köket, och det kan sluta hur som helst!
I lördags fick jag ett ryck som innebar allt från flambering till vattenbad, och vissa saker slutade riktigt bra som ni sett!
Så det är klart ni ska få receptet på den fantastiska huvudrätten!

Auberginrullader
Skär auberginen lagom tunt på längden och salta ur dem en stund.
Torka av dem och stek dem gyllene.

Mixa vita bönor eller andra bönor med lite, lite vätska, till en smet.
Stek lök och vitlök mjuk men utan att få färg.
Blanda löken och bönorna till en smet och nu är det bara att smaksätta efter vad som finns hemma!
Jag hittade lite trattkantareller som jag blötlade och sen hade i.
Jag kryddade med kapris, cayennepeppar, salt, soja, peppar och ett ägg.
Men för att få det att lyfta riktigt ordentligt hade jag i en skvätt vitt vin!
Blanda allt till en lagom konsistens och låt den inte bli för lös. Om den nu blir det, så ha bara i lite ströbröd.

Jag skulle ju försöka göra det lite vackert för ögat också så jag hyvlade av det gröna på en zucchini för att binda om rulladerna.
Då blev det ju zucchini över, så den delade jag och stekt och blandade i bönröran.

Fyll auberginskivorna med röran och rulla ihop dem, och kanske bind om med lite grönt du också vill göra dig till lite ;)
Lägg dem i en ugnssäker form och gratinera dem i ugnen med ett generöst lager riven parmesan eller annan ost på.


Rester?
Är det så att det råkade bli lite bönröra över, så går det utmärkt att steka små plättar av dem!

/C


Snabb räkpasta

En snabb lyxpasta. Här använde jag färsk fiberpasta, men gammal hederlig spagetthi är nästan godast!


För två personer
Skala ca 400 gram färska räkor
Fräs chili och vitlök i olivolja och häll snabbt räkorna. Tillsätt ca 250 g coktailtomater låt allt fräsa till tomaterna nästan brister.
Koka färsk pasta och  rör ihop med räkor o tomater samt ca 1 dl riven parmesanost
Garnera med persilja.

Carin bjöd på middag

Carin överraskade med allt från flambering, pressgurka och massa andra fantastiska grejer. Här kommer ett urval bilder! I och med detta fick Carin utmärkelsens Månadens måltid!
En klassisk förättsallad innehållande sallad, paprika, avokado, morötter, räkor och mozarella.


Auberginerullader, Persiljerotspuré, pressad gurka och inlagd rödlök! Fantastiskt!

Söta rosa och vita maränger. Till detta serverades bland annat flamerade äpplen!

RSS 2.0