Att koka bönor

Ofta står de där förpackningarna med torkade bönor och tittar lite lätt anklagande på en när man tar ytterligare en konservburk med likadana bönor. Man skäms lite, och känner sig allmänt lat och vet att man kan bättre.

Så eftersom det är Baljåret 2011 tänkte jag berätta mina bästa knep för en lyckad bönkokning. Har ni fler tips så är de varmt välkomna!

Att koka bönor verkar vara en smärre vetenskap som kan gå i arv i generationer, och alla har sin egen metod. Min farmor kokade tydligen upp bönorna i en stor kastrull, en kastrull som efter bönorna kokat en stund togs av plattan. Kastrullen lindades sedan in i tidningspapper och filtar så att bönorna fick stå och mjukna till på kökssoffan.
Jag har aldrig provat just den varianten (vi har för det första ingen soffa...), men tänkte bjuda på mitt sätt!

Först och främst behöver du lite tålamod och planering, vilket är den svåraste biten! Kanske en vanlig trist tisdag när du vet att du bara kommer vara hemma efter jobbet, eller en seg lördagsförmiddag.
Lägg bönorna i blöt innan du går till jobbet eller innan du går och lägger dig.
När det är dags för kokning så fyller du en kastrull med nytt vatten och de blötlagda bönorna. För att du ska få riktigt goda bönor lägger du i lite lök, vitlök, morötter, lagerblad och pepparkorn. Har du en liten gasbinda eller liknande kan man göra en lite påse åt smaksättarna så blir det lite mindre jobb sen.
Koka bönorna lugnt tills de blir mjuka, fyll på vatten om det behövs. Beroende på bönorna och hur försiktigt du kokar varierar koktiden, men räkna med en timme så håller bönorna formen.
När bönorna nästan är mjuka saltar du vattnet och låter dem bli helt mjuka.
Häll av vattnet och plocka bort allt utom bönorna och låt dem svalna.
Sen är det bara att frysa in i lagom stora portioner så har man jättegoda bönor att ta fram en när det är dags för matlagning!

Det finaste är att de här bönorna är de godaste du smakat, så de är väl värda besväret!
/C

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0