2011 - Baljans År?


Trots att jag har varit vegetarian i väldigt många år har jag fått för mig att det här med bönor och linser inte riktigt varit min grej. Kan det kanske bero på hemska skolmatsalsminnen och det lite präktiga och pruttiga skimret som finns över dem?
Och det blir inte bättre av att Sleep Talkin' Man verkar utkämpa ett krig mot just linser.

Men, ack vad fel man kan ha! Något smaskigare än linssoppor är ju svårt att hitta, och vad vore livet utan falafel och hummus?

Så vad sägs om att göra 2011 till baljväxternas år? Mitt nyårslöfte får bli att äta mycket mer bönor och linser, och behöver man fler anledningar kan man alltid tänka på att det är nyttigt, miljövänligt, proteinrikt och inte ett dugg pruttigt!

Jag fick en liten låda med Puy-linser i min årstiderna-låda och av dem trollade jag fram två smaskiga rätter, som man nog kan trolla fram ytterligare versioner på!



Puy-linsröra



Skölj och koka linserna försiktigt med en god buljong, gärna lagerblad, lök och morötter om du är ambitiös.
Stek små bitar champinjoner ganska hårt och krydda dem.
Stek rödlök, vitlök och halvmånebitar squash.
Blanda linser, lök, squash och champinjoner med soltorkade tomater, crème fraiche och lite matlagningsvin.
Krydda med salt och peppar och kanske lite cayennepeppar.

Här ovan är den serverad med pasta men man kan även göra en variant på fyllda tomater (eller andra grönsaker). Bara att riva över lite parmesan!





Till den fyllda tomaten är det bönor och spetskål frästa med soja!

/C


Kommentarer
Postat av: Å

Jag ska definitivt testa detta! Påbörjar också 2011 med baljväxter! här blir det linssallad med räkor! Hoppas det blir gott!

2011-01-03 @ 19:50:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0