Roadtrippmat

Att åka bil genom Sverige behöver inte bara vara motorväg och McDonalds. Det finns många fina rastplatser med tid för fika och eventuella bad! I påsk bjöds det sol och vad passade inte bättre än att ta med sig rostad paprikasoppa och goda tunnbrödsrullar med lax,pepparot och ruccola och stanna vid en sjö på vägen!



Rostad Paprikasoppa

6 röda paprikor
2 rödlök
2 tomater
3 vitlöksklyftor
5-6 dl grönsaksbuljong

Dela paprikorna delar och grilla dem i ung tills de blir nästan svarta. Ta sen bort skinnet på dem. Jag läste någonstans att man ska lägga dom i en platspåse och vänta 5 minuter innnan skinnet dras bort. Jag var dock för övrig (läs sushistället stängde inom kort...) och testade det endast i 2 minuter. Ju svartare paprikorna var desto lättare gick det.
Stek rödlök och vitlök i olja tills de blir mjuka och tillsätt sedan tomaterna som är delade i bitar. Mixa detta med paprikorna. Häll i buljongen och låt koka upp. Peppra och salta efter smak.  Jag hade även i lite lite sambal för sting.

Tunnbrödsrullarna breddes med cantadou pepparrot och så la jag på smörgåslax - denna var lite mildare än vanlig kallrökt lax vilkte jag tyckte passade bra. Över detta spred jag ruccola och rullade ihop dem.



krämig pasta med svamp, citron o persilja

För inspiration har jag matblogg-googlat och köpt boken: Om jag var din hemmafru.
Sen testade jag ett av googleresultatet, som i sin tur hade testat jamie oliver. Gott var det i alla fall!! Rekommenderas vid pastasug!

svampasta med citron oc persilja

Potatis-och Grönsaksgryta med koriander

Jag älskar all mat med koriander. Ikväll blev det en grönsaksgryta!



4 portioner

6 potatisar
1 röd paprika
1 grön paprika
2 gula lökar
4 tomater
1 röd chili
3 msk olja (raps- eller olivolja)
1 kruka koriander
4 dl vatten
2 tsk spiskummin
Salt och svartpeppar

  1. kala och tärna potatisen i sockerbitsstorlek
  2. Kärna ur paprikorna och skär i bitar.
  3. Skala och skiva löken
  4. Tärna tomaterna
  5. Kärna ur och hacka chilin
  6. Fräs löken i oljan (använd en panna med höga kanter eller en gryta)
  7. Tillsätt spiskummin och timjan och låt fräsa en kort stund till för att få fram smakerna bättre
  8. Tillsätt tomaterna och fräs några minuter till
  9. Tillsätt paprika, potatis och chili
  10. Koka i ca 20 minuter - känn efter tills potatisen är klar
  11. Smaka av med salt och svartpeppar
  12. Hacka koriandern o häll i precis innan servering
Vi åt detta med valnötsbröd, vilket var gott! Min tanke för att förbättra rätten är att göra en vitlökscreme av yoghurt o klicka i vid servering.

Mastig helglasagne

här kommer ett gästinlägg från en bloggsambo!

Vegetarisk  helglasagne



2 st morötter
2 st squash
1 st gul lök alt. en halv purjolök
1 st vitlöksklyftor ( efter smak)
0,5 st chilifrukt, röd (efter smak)
1 msk olja
1 burk krossade tomater
2 dl kokbar lätt creme fraiche
0,5 tsk socker
0,5 tsk svartpeppar (efter smak)
1 nypa blad från basilika
250 gram frusen bladspenat, tinad
150 gram fetaost
9 st lasagneplattor
100 gram riven ost

1.
Skala och skär morötterna och squashen i halvmånar.
2. Hacka löken, vitlöken och chilin.
3. Fräs löksorterna i oljan tillsammans med morötterna ca 5 min. Tillsätt squashen, tomaterna, creme fraiche och kryddorna utom basilikan. Ta inte i för mycket chili eller peppar på en gång om du är osäker. Smaka av efterhand och justera framför allt chilimängden allteftersom. Om du vill kan du tillsätta lite salt men tänk på att fetaosten är salt så ta inte för mycket. Låt puttra i 10 minuter, tillsätt basilikan.
4.
Krama ur vattnet ordentligt ur spenaten, smula fetaosten och börja lägga samman lasagnen. Först lite sås, lasagneplattor, sås, hälften av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås, resten av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås och så den rivna osten.
5.
Grädda i 225 grader ca 30 minuter.

RSS 2.0