wraps med krispiga grillade grönsaker, bönbiffar och hummus

Det sägs att gårdagen var sommarens sista dag. Därför började vi ladda inför hösten med både söndagsträning och söndagsmiddag delux.

wraps med krispiga grillade grönsaker, bönbiffar och hummus tillsammans med en liten portion av världens bästa tomatsoppa.




Krispiga grillade grönsaker:
4 morötter
1 stor palsternacka
1 röd paprika
1/2 grön blomkål

stek i ugnen i 175-200 grader varmluft i ca 15 minuter

Bönbiffar:
Soyaböner
lök
potatis
ägg
kryddor

Mixa ihop till en smet och stek på medelvärme till dess att de har fått fin färg.

Hummus
- sök på detta som finns beskrivet tidigare i bloggen.

Bästa tomatsoppan
1kg tomater
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
2-3 msk tomatpuré
socker
salt
peppar
lätt creme fraiche
basilka

Stek lök och vitlök mjuka och häll sedan i hakade färska tomater, buljong, tomatpuré, socker och ca 5 dl vatten. Låt koka i ca 20 min. Mixa. Häll i creme fraiche och eventuell färsk basilika. Salta o peppra efter smak. Koka upp.


Jättegod kombination som fick matinspiration att vakna till liv!


Trofie med Pesto

För att få lite inspiration inför höstens matlagning åkte delar av bloggen till Italien. En rätt som snabbt blev en favorit är trofie med pesto, något av en specialitet i Ligurien. Trofie är en ligurisk pastasort som passar väldigt bra till klibbiga röror som pesto. Trofie är finns numera att köpa i Sverige, så låt er inte skrämmas av dess likmask-look utan spring iväg och köp på närmaste ICA.

 

Ligurisk pesto

Det finns lika många recept på pesto som det finns mammor i Italien, men en sak som utmärker peston i Ligurien är att man använder blandar pecorino och parmesan istället för enbart parmesan som många pesto-sorter som finns att köpa i butik i Sverige. Och framför allt så skulle de aldrig drömma om att fuska genom att använda solrosolja och potatisflingor som utfyllnad, vilket Zeta gör i den pesto som de säljer i Sverige.

 

 

Ingredienser

Basilika, 100-150 gram (eller motsvarande 1,5 butiksplantor)

Olivolja efter tycke och smak.

Pecorino 65 gram

Parmesan 35 gram

Pinjenötter

Vitlök, en klyfta

Salt

 

Vräk ned grovt hackad basilika, osten skuren i bitar, pinjenötterna och vitlöksklyftan i en matberedare. Mal ned det till en grön, finkornig gegga. Lägg i en nypa salt och häll sedan i olivolja med maskinen går. Mer olivolja ger en krämigare pesto, så snåla inte.

 

När väl peston är färdig så är resten en barnlek. Koka upp pastan. Blanda genast den färdiga pastan med pesto så att inte peston riskerar kyla ned pastan. Stek gärna lite zucchini och servera vid sidan av. För er som prompt måste har kött så kan vi tipsa om att det passar ypperligt med lite lufttorkad skinka på pastan.

 

Det är nästan så att man väntar sig att trofie-pastan ska börja kräla och röra sig...

 

 

/J.


Lingonsylt

Efter skogstur på jakt efter kantareller kom vi hem med 1.5 liter lingon (och 10 kantareller). Ett ypperligt tillfälle att försöka sig på lingonsylt. Jag sökte först på recept för rårörda lingon. Men att röra i socker i lingonen visade sig inte ge önskat resultat, så jag satsade på klassikt syltkok med syltsocker efter instruktion på baksidan. Vackert är det ialla fall. Om sylten kommer gå åt återstår att se! Jag ger iallafall ett smakprov på före och efter koket.






RSS 2.0