Kalas!
Ta ditt favoritmuffinsrecept och grädda dem i små fina formar. Gör en glasyr antingen på bara florsocker och citronsaft eller med philadelphiaost. Glasyren blir snyggare när den spritsas på muffinsen. Dekorera gärna även med strössel efter tycke och smak.
Glasyr:
125 g philadelphiaost (inte light, kan blir väldigt märkligt....)
75 g smör
150 g florsocker
Karamellfärg efter tycke och smak
/C
Pizza!

Pizzadeg 2 plåtar
50 gram jäst
3 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
7 dl vetemjöl special
Rör ihop jäst, vatten, olivolja, salt och socker till jästen löst sig. Häll i mjölet och knåda smidig. Jäs ca 25 minuter.
Tomatsås 2 plåtar
2 askar cocktailtomater
1 lök
2 vitlöksklyftor
ca 2 msk tomatpuré
ca 1 dl vatten
1 buljongtärning
salt
peppar
socker
Koka ihop ingredinserna ungefär lika länge som degen jäser så blir det perfekt.
Toppa med dina favoritpålägg. Här med brytbönor, skivling, ost och ruccola.
Att koka bönor
Så eftersom det är Baljåret 2011 tänkte jag berätta mina bästa knep för en lyckad bönkokning. Har ni fler tips så är de varmt välkomna!
Att koka bönor verkar vara en smärre vetenskap som kan gå i arv i generationer, och alla har sin egen metod. Min farmor kokade tydligen upp bönorna i en stor kastrull, en kastrull som efter bönorna kokat en stund togs av plattan. Kastrullen lindades sedan in i tidningspapper och filtar så att bönorna fick stå och mjukna till på kökssoffan.
Jag har aldrig provat just den varianten (vi har för det första ingen soffa...), men tänkte bjuda på mitt sätt!
Lägg bönorna i blöt innan du går till jobbet eller innan du går och lägger dig.
När det är dags för kokning så fyller du en kastrull med nytt vatten och de blötlagda bönorna. För att du ska få riktigt goda bönor lägger du i lite lök, vitlök, morötter, lagerblad och pepparkorn. Har du en liten gasbinda eller liknande kan man göra en lite påse åt smaksättarna så blir det lite mindre jobb sen.
Koka bönorna lugnt tills de blir mjuka, fyll på vatten om det behövs. Beroende på bönorna och hur försiktigt du kokar varierar koktiden, men räkna med en timme så håller bönorna formen.
När bönorna nästan är mjuka saltar du vattnet och låter dem bli helt mjuka.
Häll av vattnet och plocka bort allt utom bönorna och låt dem svalna.
Sen är det bara att frysa in i lagom stora portioner så har man jättegoda bönor att ta fram en när det är dags för matlagning!
Det finaste är att de här bönorna är de godaste du smakat, så de är väl värda besväret!
/C
svartrotssoppa med hummus på surdegsbröd
Svartrotsoppa
250 g svartrot
500 g potatis
100 g schalottenlök
1 liter vatten
1 klyfta citron
2 hönsbuljongtärningar
30 g smör
2 dl vitt vin
Skala svartrot o potatis, dela o koka i en liter vatten tillsammans med två buljongtärningar tills de blir mjuka.
Hacka och fräs shalottenlök och håll på vinet. Låt koka tills hälften av vätskan kokat bort.
Mixa rot o potatis slät. Ha i löken och mixa igen. Tillsätt grädde och kryddor.
Hummus
En burk kikärter
2 klyftor vitlök
2 msk tahini
citronsaft från en citron
3 msk olja
1 tsk spiskummin
salt och peppar
Mixa ingredienserna och smaka av med salt och peppar!
/Å
Efter träning
Efter 90 minuters spinning krävs det att går fort - det mesta är gott när man är hungrig. Men idag smakade denna äggröra som himmelriket. Det enda som saknades var ett glas iskall mjölk!
Fräs lök och riven palsternacka tills det blir mjukt. Rör i ägg och låt bara stå någon minut - den får inte bli torr!
Krydda med örtsalt och peppar. Servera på ett gott surdegsbröd!
/Å
En het thai-soppa och lite nya saker
Så vad äter man då till mat-TV?
Kylen är tom och affären kändes inte så lockande, dessutom hade jag två nya saker att testa efter helgens utflykt till Cajsa Warg.
Med de nya ingredienserna till hands blev kvällens middag en smarrig thai-soppa!
Jag kokade upp kokosmjölk och tillsatte salt, soja, fisksås och mina två nya burkar; krossad koriander och krossad ingefära. Sen var det bara att blanda ihop alltihop och njuta!

Jag är ständigt på jakt efter ett bra koriandersubstitut, hinner aldrig, aldrig använda den färska.... Torkad är ingen hit, och tyvärr inte krossad heller... smakade mest lite syrligt. Nästa gång får det blir fryst... Däremot var den den krossade ingefäran en hit! Salt och lite syrlig, men väldigt ingefärig! Den får stanna!
Fast det kan ju vara så att jag fick ett måndagsexemplar, för inte smakade det vitlök.... ;)
/C
inspiration
Efter fyra dagar på resande fot, med ett snabbt mellanstop på en natt sömn, kom jag hem till Kikärtsbiffar med vitlökstekt potatis och brysselkål. Gör någon glad och bjud på ett mål! Speciellt om personen i fråga ska gå upp 4.45 följande dag... Då blir det glädjehopp!
Kikärtbiffar är mkt lätt att slänga ihop. Men ack så gott! Fänkål, potatis och vitlök likaså tillsammans med en klick creme fraiche!
Korv, laxkorv
Självklart vill inte jag ha det sämre. Tack vara Helena fick jag tipset om en laxkorv som skulle klå alla andra korvar!
Tillagningen var löjligt enkel, i alla fall tills det blev dags att rulla korvarna som inte blev riktigt så avlånga som det var tänkt... Oavsett utseende blev laxkorvarna vansinnigt goda!
Ingredienser
400 g lax
2 ägg
4msk olivolja
1 liten lök
Mycket vitlök
Persilja
Sambal Oelek
Salt
Tillbehör
Plastfolie
Steksnöre
Mixa laxen ihop med äggen. Stek löken mjuk i olivoljan. Blanda laxen, löken och alla kryddorna i en skål tills smeten är lagom fast. Klicka därefter ut smeten på plastfolie, rulla in den till korvar och dela av lagom långa bitar genom att knyta steksnöre. Koka korvarna i lättsaltat vatten i 10 min och förvara dem sen i kylskåp. När det är dags för servering är det bara att ta ut korvarna ur plasten och steka dem gyllene i smör.
Jag hade svåra problem att få dem korvformade så jag tror de får kallas laxjärpar istället, men de var helt fantastiskt goda! I korvprovningen fick de 4.7 av 5!
Inte illa!
/C
Dangerzone
Men det brukar oftast vara värt det, bara man är förberedd!
Jag tittade lite snabbt i mina lådor och la fram de saker som har attackerat mig extra mycket under min karriär i köket.

Ni kanske undrar vad sockret och vitlökspressen gör här. Då har ni aldrig
bränt er på smält socker när ni gjort pepparkakshus eller fått pressad
vitlök i hela ansiktet när vitlökspressen trilskas.
Osthyveln och jag är inte sams riktigt sen julens kålincident......
Så när man är i köket, oavsett vad man gör där gäller det att vara förberedd.
Som tur är har jag världens bästa moster, en moster som är som är ett riktigt köksproffs. Hon känner mig tydligen väl och vet att jag ibland kan slinta lite, och idag låg en fin och nödvändig present från henne i brevlådan. Presenten är ett överlevnadskit som tar hand om allt från hyvel- till hundskador!

Så när man plåstrat om sig själv ordentligt så är det dags för lite tröstande, och vad passar bättre då än lite mocca-cognac glass?

Trevlig helg!
/C
Kransens bästa bolognese

Detta behöver du:

1 lök
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpure
1 -2 buljongtärningar
1 dl chillisås
socker
salt
peppar
Fräs lök och vitlök och häll sedan på färsen och stek på. Häll i krossade tomater, tomatpure, chilisås, kryddoor och buljongtärning och låt puttra. Koka pastan. Riv massa parmesan och toppa med. Mkt gott med en sallad till!
/Å
Broccolisoppa
Med en tom kyl men en väldigt full frys blev det dax att trolla lite!
Återigen löjligt enkelt, men med en lite twist! Det är ju baljåret 2011 och ibland är det svårt att få in de där bönorna i vardagsmaten. Varför inte bara mixa med den i en soppa eller gryta, det ger en fylligare smak och en tjockare konsistens!
Lägg i den frysta broccolin och låt koka upp.
Ta en liten burk bönor, jag använde cannellinibönor, och skölj dem.
Lägg i dem i soppan och mixa till önskad konsistens.
Krydda med salt, peppar och lite cayennepeppar.
Garnera kanske med lite rostade solrosfrön!
/C
Pålägg
Så varför inte göra en smaskig pastej, som garanterat gör succé hos alla!
Dessutom är den löjligt enkel att göra och passar bra in i bönåret 2011!
Allt du behöver är bönor, antingen egenkokta eller från burk. Jag har gjort på både kidneybönor och vita bönor.
Mixa dem med en vitlöksklyfta, salt, peppar, persilja. Tillsätt olja och vatten till rätt konsistens.
Den håller sig ett par dag i kylen, men brukar hinna ta slut snabbare än så!
/C
lantbröd

Wok med marinerad tofu
Vad passar bättre än en schysst wok med marinerad tofu?

Ta vad du hittar i grönsakslådan, själv valde jag morot, spetskål, haricots verts, rödlök, svamp, broccoli, vitlök, ingefära, chili och soja och fisksås. Och självklart den marinerade tofun som hittar allt oftare i kyldisken, annars går det bra att marinera själv i soja, olja, vitlök och ingefära.

Till det här blev det lite quinoa och vill man ha lite mer sås är det bara att lägga till lite kokosmjölk!
/C
en fantastisk trettondagslasagne

Sautera persiljerötter och lök i olivolja till nästan mjuka ca 8-10 minuter. Häll på passerade och korsade tomater och låt sjuda 10 minuter till. Smaksätt med en tärning svampbuljong, en nypa socker samt salt och peppar och ev med rosmarin om du har.
Häll lite av såsen i botten på ett ugnsfast fat. Lägg ut lasagneplattor, lägg på hälften av tomatsåsen och alla champinjonerna. Lägg ännu ett lager lasagne plattor och resten av tomatsåsen. Toppa med riven ost och baka i 180 gradig värme ca 25-30 minuter eller till gyllene.
En pånyttfödd barndomsklassiker


En kur
Så varför inte krya på sig med lite soppa?
Den är både god, het och löjligt lättlagad och matchar de flesta januariplånböcker! Det enda som egentligen talar emot den är kanske bilden ;)
Asiatisk kikärtssoppa

Lök
Vitlök
Chiliflakes
Kikärter på burk (eller hemmakokta)
Ingefära (färsk rakt från frysen, bästa stället att både förvara och riva färsk ingefära)
Vatten
Buljong
Koriander (jag hade bara torkade hemma, men färsk är nog ännu godare)
Salt
Soja
Fräs löken mjuk så länge du orkar vänta, lägga även i lite chiliflakes. Undvik gärna olivolja som jag inte tycker matchar riktigt med asiatisk mat. Häll i de sköljda kikärtorna och täck med vatten, krydda med buljong, salt, ingefära, koriander och soja. Koka en stund och mixa sen med en stavmixer till en krämig soppa.
/C
2011 - Baljans År?
Trots att jag har varit vegetarian i väldigt många år har jag fått för mig att det här med bönor och linser inte riktigt varit min grej. Kan det kanske bero på hemska skolmatsalsminnen och det lite präktiga och pruttiga skimret som finns över dem?
Och det blir inte bättre av att Sleep Talkin' Man verkar utkämpa ett krig mot just linser.
Men, ack vad fel man kan ha! Något smaskigare än linssoppor är ju svårt att hitta, och vad vore livet utan falafel och hummus?
Så vad sägs om att göra 2011 till baljväxternas år? Mitt nyårslöfte får bli att äta mycket mer bönor och linser, och behöver man fler anledningar kan man alltid tänka på att det är nyttigt, miljövänligt, proteinrikt och inte ett dugg pruttigt!
Jag fick en liten låda med Puy-linser i min årstiderna-låda och av dem trollade jag fram två smaskiga rätter, som man nog kan trolla fram ytterligare versioner på!

Puy-linsröra
Skölj och koka linserna försiktigt med en god buljong, gärna lagerblad, lök och morötter om du är ambitiös.
Stek små bitar champinjoner ganska hårt och krydda dem.
Stek rödlök, vitlök och halvmånebitar squash.
Blanda linser, lök, squash och champinjoner med soltorkade tomater, crème fraiche och lite matlagningsvin.
Krydda med salt och peppar och kanske lite cayennepeppar.
Här ovan är den serverad med pasta men man kan även göra en variant på fyllda tomater (eller andra grönsaker). Bara att riva över lite parmesan!

Till den fyllda tomaten är det bönor och spetskål frästa med soja!
/C